Yacons (smallanthus sonchifolius poepp. & endl.) Influence on postprandial glucose under experimental diabetes mellitus

A. V. Horbulinska, M. R. Khokhla, H. Ya. Hachkova, N. O. Sybirna

Abstract


Article contain the results of the yacons leaves and root tubers water extracts and suspensions of yacons root tubers effect on glucose tolerance in animals with experimental diabetes mellitus (EDM). It was shown that the studied yacons extracts and suspensions at a 500 mg / kg dose has significant hypoglycemic effect under the experimental diabetes mellitus. Glucose tolerance test and analysis of the area under the glycemic curves revealed that the best hypoglycemic effect possess yacons root tubers in the form of a stabilized suspension.


Keywords


yacon (Smallanthus sonchifolius Poepp. & Endl.); diabetes mellitus; hypoglycemic effect

Full Text:

PDF

References


Гаппаров М. Г. Функциональные пищевые продукти: теория и практика / М. Г.Гаппаров, Н. Д. Войткевич // Материалы Межрегионального семинара. Методология разработка и реализации региональных программ « Здоровое питание» - Тверь, 2002. – С. 46-50.

Георгиевского В. П. Технология и стандартизація лекарств / В. П. Георгиевского, Ф. А.Конев // - Харьков, 1996. – 784. с.

Горбулінська О. Цукрознижувальна дія водних екстрактів якона (Smallanthus SonchifoliusPoepp. &Endl.) / О.Горбулінська, М Хохла., Л.Міщенко, Г.Гачкова, Н Сибірна // Біологічні студії / Studia Biologica. – 2014. – Т. 8, № 2. – С. 57-64.

Иоргачева Е. Г. Использование инулинсодержащего сырья в технологии хлебобулочных и кондитерских изделий / Е. Г. Иоргачева, О. В. Макарова, Е. В. Хвостенко // Харчова наука і технологія [ Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування]. – 2010 – Т. 1, № 10. – С. 13-17.

Паньків В.І. Ендокринологія: огляд медичної періодики України та Російської Федерації / І. В. Паньків // Міжнародний ендокринологічний журнал. – 2013. – № 3. – С. 99-104.

Чуешов В.И., Гладух Е.В. Промышленная технология лекарств / В. И. Чуешов., Е. В. Гладух // Электронный ученик – Харьков, 2010. – Т. 1.– С. 463.

Aybar M. J. Hypoglycemic effect of the water extract of Smallantus sonchifolius (yacon) leaves in normal and diabetic rats / M. J. Aybar, A. N. Sánchez Riera // Journal of Ethnopharmacology. – 2001. – Vol. 74, № 2. – Р. 125-132.

Baroni S. Effect of crude extracts of leaves of Smallanthus sonchifolius (yacon) on glycemia in diabetic rate / S. Baroni, S. Suzuki-Kemmelmeier // Journal of Pharmaceutical Sciences. – 2008. – Vol. 44, № 3. – Р. 522-530.

Charpentier G. Should postprandial hyperglycaemia in prediabetec and type 2 diabetic patients be treated / G. Charpentier // Drugs – 2006. – Vol. 66, № 3. – P. 273-286.

Delzenne N. M. Biochemical Basis of Oligofructose-Induced Hypolipidemia in Animal Models 1 / N. M Delzenne, N. N. Kok // J. Nutr. – 1999. – Vol. 129. – P. 1467S-1470S

Ferents I. V. Effect of agmatine on the blood system parameters of rats under the condition of experimental diabetes mellitus / I. V. Ferents, I. V. Brodyak, M. Y. Lyuta // Biological Studies/ Studia Biologica. – 2012. – Vol. 6, № 3. – Р. 65-72.

Goto K. Isolation and structural analysis of oligosaccharides from yacon (Polymnia sonchifolia) / K. Goto, K. Fukai, J. Hikida // Biosci. Biotechnol. Biochem. – 1995. – Vol. 59. – P. 2346-2347.

Grethel T. Yacon (Smallanthus sonchifolius)-derived fructooligosaccharides improves the immune parameters in the mouse / T. Grethel, C. Delgadoa, R.Thoméb // Nutrition Research. – 2012. – Vol. 32. – P. 884-892.

Habib N. C. Hypolipidemic effect of Smallanthus sonchifolius (yacon) roots on diabetic rate / N. C. Habib, S. M. Honoré, S. B. Genta // Biochemical approach Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Argentina. – 2011. – Vol. 15, № 194 (1). – Р. 31-39.

Honoré S. M. Smallanthus sonchifolius (Yacon) leaves: an emerging source of compounds for diabetes management / S. M. Honoré, S. B. Genta // Journal of Research in Biology. – 2015. – Vol. 5 (A). – P. 021-042.

Khavkin A.I. Role of Prebiotics in Children’s Diet / A. I. Khavkin, O. N. Komarova // Pirogov Russian National Research Medical University. Russian Federation. Voprosy sovremennoi pediatrii — Current Pediatrics. Moscow. – 2014. – Vol. 13, № 1. – Р. 96-101.

Lobo A. Fructo-oligosaccharides and iron bioavailability in anaemic rats: the effects on iron species distribution, ferroportin-1 expression, crypt bifurcation and crypt cell proliferation in the caecum / A. Lobo, H. Gaievski, E. Carli // British Journal of Nutrition. – 2014. – Vol. 112. – Р. 1286-1295.

Roberfroid M. B. Inulin – type fructans: functional food ingredients / M. B. Roberfroid // J. Nutr. – 2007. – Vol. 137, № 11. – Р. 2493S-2502S.

Rolim P. M. Glycemic profile and prebiotic potential “in vitro” of bread with Yacon (Smallanthus sonchifolius) flour / P. M. Rolim, S. M. Salgado, V. M. Padilha // Tecnol. Aliment. – 2011. – Vol. 31, № 2. – Р. 474-467.

Takenaka M. Caffeic Acid Derivatives in the Roots of Yacon (Smallanthus sonchifolius) / M. Takenaka, X. Yan, H. Ono // J Agric. Food Chem. – 2003. – Vol. 51, № 3. – Р. 793-796.

Valentová K. Smallanthus Sonchifolius and Lepidium meyenii –prospective andean crops for the prevention of chronic diseases / K. Valentová, J. Ulrichová / Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. – 2003. – Vol. 147, № 2. – Р. 119 – 130.

Yan X. Extraction and Identification of antioxidants in the roots of yacon (Smallanthus sonchifolius) / X. Yan, M. Suzuki // Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 1999. – Vol. 47, № 11. – Р. 4711-4713.

Yeh S. T. Using trapezoidal rule for the area under a curve calculation. Proceedings of the Twenty-Seventh Annual SAS / S. T. Yeh // User Group International (SUGI) Conference. – 2002. – Vol. 27. – Р. 229-237.


GOST Style Citations






DOI: https://doi.org/10.24959/89432

Abbreviated key title: Ukr. bìofarm. ž.

ISSN 2519-8750 (Online), ISSN 2311-715X (Print)