The mineral composition of herbal drug of safflower (carthamus tinctorius. L.)
DOI:
https://doi.org/10.24959/ubphj.16.55Keywords:
safflower, mineral composition, atomic emission spectrophotometry, ash, macro – and microelementsAbstract
It was carried out study of the mineral composition of plant material of safflower, flowers, seeds and herb. It was used atomic emission spectrographic method and determined contents of 15 elements. The experimental data indicate quite diverse and abundant element content in safflower material that determines its therapeutic effect. The results of analysis show elements of content that safflower herb contains the largest amount, and the seeds lowest. The total amount of all elements of the studied material of safflower (mg / 100 g) as follow herbs: 6827.08; flowers: 3507.01; seeds: 1160.56.
References
Горницкий К. С. Заметки об употреблении в народном быту некоторых дикорастущих и разводимых растений Украинской флоры / К. С. Горницкий — Харьков, 1987.– 220 с.
Державна Фармакопея України / Державне підприємство «Науково-експертний фармакопейний центр». – 1-е вид. – Харків: РІРЕГ, 2001. – Доповнення 1. – 2004. – 520 с.
Державна Фармакопея України / Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». – 1-е вид. – Доповнення 3. – Харків: Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2009. – 280 с
Драгомирецкий, Ю. Целебные свойства жиров и масел: Учебник. Донецк: Сталкер, 1997. – 347с.
Котов А.Г. Дослідження з розробки та введення монографій на лікарську рослинну сировину до Державної фармакопеї України / А.Г.Котов // Фармаком. – 2009.– №1.– С. 5-19
Куркин, А.В. Флавоноиды фармакопейных растений / А.В. Куркина. – Самара: ООО «Офорт», ГБОУ ВПО СамГМУМинздравсоцразвития России, 2012. – 290 с.
Полежаева И. В. Аминокислотный и минеральный состав вегетативной части Chamerion angustifolium (L.) Holub / И. В. Полежаева, Н. И. Полежаева, Л. Н. Меняйло //Хим.-фарм. журн. – 2007. – № 3. – С. 27-29.
Попова Н.В. Лекарственные растения мировой флоры / Н.В.Попова, В.И. Литвиненко – Х.: СПДФО Мосякин В.Н., 2008. – 510 с.
Практикум з ідентифікації лікарської рослинної сировини : навч. посіб. / [В. М. Ковальов, С. М. Марчишин, О. П. Хворост та ін.] ; за ред. В.М. Ковальова, С. М. Марчишин. – Тернопіль : ТДМУ, 2014. – 264 с.
Сельскохозяйственная энциклопедия. - М.: Советская энциклопедия, 1974. – С. 483.
Фурса Н. С. и др. Изучение элементного состава валерианы лекарственной / Н. С. Фурса, Д. С. Круглов // Фармация. - 2012, № 5. – С. 18-21.
Мызина С.Д. Биологическая роль химических елементов. – Новосибирск: НГУ, 2004. – 70 с.
СанПиН 2.3.2.560-96. Продовольственное сырье и пищевые продукты. Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов. – М.: Гос. сист. сан.-эпид. норм., 1997. – 270 с.
Скальная М.Г., Нотова С.В. Макро- и микроэлементы в питании современного человека: эколого-физиологические и социальные аспекты. – М., 2005. – 310 с
Picard H. Utilisation therapeutique des oligoelements / Picard H. – P.: Libr. Malaine, 1965. – 176 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 National University of Pharmacy
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).