A comparative study of carboxylic acids of the bog bilberry overground parts

O. O. Stremoukhov, O. M. Koshovyi, N. V. Borodina, O. V. Kryvoruchko

Abstract


Topicality. Among the small-fruit crops bog bilberry (Vaccinium uliginosum L.) of the heather family (Ericaceae) is becoming increasingly popular. It is cultivated in Ukraine as a fruit, medicinal and ornamental plant. Previously simple
phenols, hydroxycinnamic acids, flavonoids and tannins of this plant leaves were studied.
Aim. To study carboxylic acids qualitative composition and quantitative content of bog bilberry overground parts.
Materials and methods. Leaves, stems and fruits of bog bilberry were collected in 2016 at the “Sadko” Garden Center in Kyiv region. Determination of carboxylic acids in raw material was carried out using an Agilent Technologies 6890N chromatograph with a mass spectrometric detector 5973N.
Results and discussion. Using chromatography-mass spectrometry the content of 37 carboxylic acids has been determined in bog bilberry raw material studied; among them there are 17 fatty acids (13 saturated and 4 unsaturated acids), 9 aromatic acids, 2 hydroxy acids, 8 dibasic acids and 1 keto acid. The following acids prevail in all the objects of the study: among fatty acids – palmitic acid, among hydroxy acids – citric one, among aromatic acids – benzoic and vanillic acids, and among dibasic acids – malonic and oxalic ones. p-Hydroxycinnamic acid was identified only in stems of bog bilberry, dodecacarbonyl acid – in leaves, octadicarboxylic acid – in fruits, ferulic acid – in leaves and fruits of the plant.
Conclusions. The content of 37 carboxylic acids in leaves, stems and fruits has been determined by chromatography-mass spectrometry. The total amount of carboxylic acids identified in leaves of bog bilberry is 5867.84 mg/kg, in stems – 7918.61 mg/kg, in fruits – 23833.4 mg/kg. Further pharmacognostic study of the bog bilberry overground parts is promising for creating new drugs on their basis.


Keywords


bog bilberry (Vaccinium uliginosum); carboxylic acids; chromatography-mass spectrometry

References


Konovalova, O. Yu., Mitchenko, F. A., Shuraieva, T. K. (2008). Biolohichno aktyvni rechovyny likarskykh roslyn. Kyiv: Kyivskyi universytet, 280.

Lee, B.–L., Kang, J.–H., Kim, H.–M., Jeong, S.–H., Jang, D.–S., Jang, Y.–P., Choung, S.–Y. (2016). Polyphenol–enriched Vaccinium uliginosum L. fractions

reduce retinal damage induced by blue light in A2E–laden ARPE19 cell cultures and mice. Nutrition Research, 36 (12), 1402–1414. doi: 10.1016/j.

nutres.2016.11.008

Kiseleva, T. L. (2007). Lechebnye svoistva pishchevykh rastenii. Moscow: FNKETcTMDL Roszdrava, 533.

Gubanov I. A. (2004). Illiustrirovannyi opredelitel rastenii Srednei Rossii. V 3 t., T. 3. Pokrytosemennye (dvudolnye: razdelnolepestnye). Moscow:

KMK, In–t tekhnolog. issled., 25.

Stremoukhov, O. O. (2016). Tovaroznavchyi analiz tovariv obmezhenoho aptechnoho asortymentu. Kharkiv: NUPh, 19.

Stremoukhov, O. O., Peshkova, O. S., Koshovyi, O. M., Kireiev, I. V. (2016). Farmatsiia XXI stolittia, tendentsii ta perspektyvy, 1, 141.

Stremoukhov, A. A., Koshevoi, O. N. (2016). Farmatsevtychna nauka ta praktyka: problemy, dosiagnennia, perspektyvy rozvytku, 139.

Heffels, P., Müller, L., Schieber, A., Weber, F. (2017). Profiling of iridoid glycosides in Vaccinium species by UHPLC–MS. Food Research International,

, 462–468. doi: 10.1016/j.foodres.2016.11.018


GOST Style Citations


1. Коновалова, О. Ю. Біологічно активні речовини лікарських рослин / О. Ю. Коновалова, Ф. А. Мітченко, Т. К. Шураєва. – К. : Київський
університет, 2008. – 280 с.

2. Polyphenol–enriched Vaccinium uliginosum L. fractions reduce retinal damage induced by blue light in A2E–laden ARPE19 cell cultures and mice /
B. L. Lee, J. H. Kang, H. M. Kim et al. // Nutr. Res. – 2016. – Vol. 36, Issue 12. – P. 1402–1414. doi: 10.1016/j.nutres.2016.11.008

3. Лечебные свойства пищевых растений / Т. Л. Киселева и др. ; под. общ. ред. Т. Л. Киселевой. – М. : ФНКЭЦТМДЛ Росздрава, 2007. – 533 с.

4. Губанов, И. А. Vaccinium uliginosum L., голубика или гонобобель / И. А. Губанов // Иллюстрированный определитель растений Средней
России. В 3-х т., Т. 3. Покрытосеменные (двудольные : раздельнолепестные). – М. : КМК, Ин–т технолог. иссл., 2004. – 25 с.

5. Стремоухов, О. О. Перспективи використання листя лохини для створення нових дієтичних добавок / О. О. Стремоухов // Товарознавчий аналіз товарів обмеженого аптечного асортименту : матер. ІІI наук.–практ. internet–конф. за міжнар. участю, Харків, 15 квітня 2016 р. : тези доп. – Х. : НФаУ, 2016. – 19 с.

6. Фармакогностичне дослідження Vaccinnium uliginosum / О. О. Стремоухов, О. С. Пєшкова, О. М. Кошовий, І. В. Кіреєв // Фармація XXI
століття : Тенденції та перспективи : матер. VIII Нац. з’їзду фармацевтів, Харків, 13–16 вересня 2016 р. у 2–х т., Т. 1. – Х. : НФаУ, 2016. – 141 с.

7. Стремоухов, А. А. Исследование фенольного состава листьев голубики / А. А. Стремоухов, О. Н. Кошевой // Фармацевтична наука та
практика : проблеми, досягнення, перспективи розвитку : матер. І наук.–практ. Інтернет – конф. за міжнар. участю, Харків, 24–25 березня 2016 р. : тези доп. – Х. : НФаУ, 2016. – 139 с.

8. Profiling of iridoid glycosides in Vaccinium species by UHPLC–MS / P. Heffels, L. Müller, A. Schieber et al. // Food Res. Int. – 2017. – Vol. 100. –
P. 462–468. doi: 10.1016/j.foodres.2016.11.018





DOI: https://doi.org/10.24959/ubphj.18.152

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Abbreviated key title: Ukr. bìofarm. ž.

ISSN 2519-8750 (Online), ISSN 2311-715X (Print)